چاپ ریسو گراف

دستگاه چاپ ریسوگراف نخستین بار در کشور ژاپن و توسط شرکت ریسو کاگاکو تولید گردیده که حاصل ترکیب چند فناوری مختلف می باشد. ریسوگراف در واقع نام تجاری است که این شرکت برای محصول جدیدشان انتخاب نمودند، اما این نام تجاری در ایران به صورت عمومی برای این نوع چاپ استفاده می گردد. دستگاه چاپ ریسوگراف از نظر تعداد چاپ بین دستگاه های کپی و چاپ افست قرار دارد.

 

فهرست مطالب

چاپ ریسوگراف چیست؟


دستگاه چاپ ریسوگراف نخستین بار در کشور ژاپن و توسط شرکت ریسو کاگاکو طراحی و تولید گردیده که حاصل ترکیب چند فناوری مختلف می باشد. ریسوگراف در واقع نام تجاری است که این شرکت برای محصول جدیدشان انتخاب نمودند، اما این نام تجاری در ایران به صورت عمومی برای این نوع چاپ استفاده می گردد. نام اصلی این نوع از چاپ داپلیکیشن است که در بین عموم متداول نمی باشد. نحوه چاپ در دستگاه ریسوگراف به این شکل است که متن یا تصویر روی استنسیل یا مستر ایجاد می گردد، یعنی با کمک اسکنر دقیق نمونه ای از نسخه آماده برای چاپ روی استنسیل ایجاد می شود و سپس استنسیل روی درام دستگاه قرار می گیرد که به منظور چاپ با تیراژ ده هزار نسخه می توان از آن استفاده نمود. کیفیت چاپ به روش ریسوگراف بستگی به فاکتورهایی مانند نوع دستگاه و کیفیت مواد مصرفی بستگی دارد برای مثال استفاده از انواع مرکب و مستر غیر فابریک اگر هزینه های چاپ را کاهش می دهد اما کیفیت را نیز به شدت تحت تاثیر قرار داده و از آن می کاهد. انواع مختلف دستگاه های ریسوگراف دارای حداکثر سایز چاپی گوناگونی می باشند اکثر دستگاه های مورد استفاده برای چاپ ریسوگراف تا سایز A4 را جاپ کرده ولی برخی دیگر از انواع حرفه ای تر سایزهای A3 و B4 را نیز چاپ می کنند. از دیگر امکانات چاپ ریسوگراف می توان به چاپ عکس و ترام اشاره نمود. به طور کلی می توان گفت دستگاه چاپ ریسوگراف بین دستگاه های کپی و چاپ افست قرار دارد بدین صورت که اگر تعداد سفارش چاپی برای دستگاه های فتوکپی زیاد باشد و برای چاپ افست کم، پیشنهاد می شود از دستگاه ریسوگراف استفاده گردد.

ویژگی های چاپ ریسوگراف


ریسوگراف به عنوان یکی از دستگاه های مورد استفاده در صنعت چاپ می باشد که ویژگی آن را می توان سرعت و قیمت مناسب عنوان نمود. رنگ های مورد استفاده در دستگاه چاپ ریسوگراف سه رنگ سرمه ای، قرمز و مشکی می باشد که از این رنگ ها به صورت مجزا استفاده می شود و ترکیب رنگ ها با یکدیگر در این نوع چاپ امکانپذیر نمی باشد. بارزترین ویژگی چاپ ریسوگراف سرعت بالای آن است به گونه ای که چاپ 130 نسخه در هر دقیقه از طریق این دستگاه میسر می باشد و امکان چاپ بر روی کاغذ از نوع 60 تا 200 گرمی را دارد. چاپ ریسوگراف بیشترین تعداد چاپ در کوتاه ترین زمان را انجام داده که هزینه ای کمتر نسبت به چاپ افست داشته است. از چاپ ریسوگراف برای چاپ سربرگ، فاکتور، تراکت و بروشور، پاکت نامه و. می توان استفاده نمود. با توجه به اینکه در انواع دستگاه های ریسوگراف چاپ به وسیله مرکب انجام می شود طرح هایی که روی یک سطح از کاغذ چاپ می شوند ممکن است سایه ای در پشت کاغذ ایجاد نماید از این رو بهتر است چاپ پشت و رو انجام نشود زیرا کیفیت چاپ تا حدودی کاهش می یابد. همانگونه که گفته شد دستگاه ریسوگراف دارای یک سیلندر است که تنها یک رنگ را چاپ می کند اما برای چاپ رنگی می توان از سیلندر اضافی استفاده نمود. به این ترتیب که با هر سیلندر یک رنگ چاپ شود. برای هر رنگ، سیلندر را در دستگاه گذاشته و مسترگیری انجام می شود و همان رنگ چاپ می گردد، اگر از دو سیلندر اضافی استفاده شود دو رنگ اضافی خواهیم داشت گفتنی ست در روش چاپ ریسوگراف برای چاپ رنگی عملیات چاپ هر بار روی همان کاغذ تکرار می گردد. باید توجه داشته باشید برای چاپ رنگی از طریق ریسوگراف می بایست کیفیت آن 600dpi باشد و گونیای ریسوگراف برای جلوگیری از تداخل رنگ ها باید بسیار دقیق باشد.

تفاوت های دستگاه چاپ ریسوگراف و دستگاه فتوکپی


نحوه فعالیت دستگاه مورد استفاده در چاپ ریسوگراف مکانیکی بوده ولی شیوه کار دستگاه فتوکپی مکانیکی مغناطیسی می باشد. در چاپ ریسوگراف هزینه تمام شده برای چاپ های با تعداد بالا مقرون به صرفه بوده اما در فتوکپی هزینه تمام شده با تعداد رابطه مستقیم دارد به این معنا که با افزایش تعداد، هزینه افزایش می یابد. در چاپ ریسوگراف هر چه تعداد افزایش یابد هزینه کاهش می یابد و به صرفه تر خواهد شد. شایان ذکر است کیفیت چاپ ریسوگراف نسبت به دستگاه فتوکپی بهتر و مناسب تر می باشد. در چاپ ریسوگراف می توان از انواع کاغذ و مقوا نیز استفاده نمود. هزینه مصرف برق این دستگاه کم بوده و هزینه لازم برای سرویس و نگهداری این دستگاه ها در مقایسه با دستگاه فتوکپی بسیار ناچیز می باشد. همچنین دستگاه های ریسوگراف از آنجائیکه سیستم حرارتی ندارند بنابراین می توانند ساعت های طولانی مورد استفاده قرار گیرند. از دیگر ویژگی های چاپ ریسوگراف می توان به امکان تغییرات، اصلاحات و حذف بخش هایی از نمونه اصلی اشاره نمود.

تفاوت های چاپ ریسوگراف و چاپ افست


هزینه چاپ در افست به مراتب بیشتر از چاپ ریسوگراف می باشد. همانگونه که گفته شد با ریسوگراف امکان چاپ 130 صفحه در دقیقه میسر می باشد. به طور کلی هزینه تمام شده در چاپ ریسوگراف مناسب تر بوده و برای چاپ هایی با تیراژ بیش از 20 نسخه استفاده از این نوع چاپ پیشنهاد می شود. می توان اینگونه گفت که برای سفارشات چاپی که تعدادش برای دستگاه های کپی زیاد بوده و برای استفاده از چاپ افست کم است بهتر است از ریسوگراف استفاده گردد. گفتنی ست کیفیت چاپ ریسوگراف نسبت به چاپ افست پایین تر است.

انواع ریسوگراف RN از جمله پرکاربردترین دستگاه های مورد استفاده در چاپ ریسوگراف می باشند که دارای قابلیت متعدد بوده و هزینه تمام شده برای چاپ، کمتر از سایر انواع ریسوگراف می باشد که در بسیاری از چاپخانه ها از این نوع دستگاه استفاده می شود. از ویژگی های بارز این دستگاه می توان امکان گرفتن نسخه اصلی چه به صورت کاغذ و چه به صورت برگه، توانایی زوم کردن و داشتن صفحه نمایش دیجیتال را عنوان نمود. از جمله موارد قابل توجه در بحث چاپ ریسوگراف تعمیرات و سرویس این دستگاه ها می باشد. به دلیل استفاده از تکنولوژی های روز که در طراحی و تولید این دستگاه ها به کار رفته است، بسیار مهم است که از کارشناسان آشنا با این دستگاه ها که توانایی تشخیص ایرادات و رفع اختلالات ایجاد شده را به خوبی دارا هستند استفاده گردد. عیب یابی صحیح مرحله مهمی به شمار می آید که قبل از اقدام به تعمیر بایستی از آن اطمینان حاصل نمود.

موارد استفاده چاپ ريسو و انواع آن


از دستگاه ریسو گراف زمانی استفاده می شود که هم دچار کمبود زمان هستیم و نمیتوانیم با چاپ افست کارمان را به چاپ برسانیم و هم می خواهیم که در هزینه تمام شده صرفه جویی کنیم، مواردی که می توان با دستگاه ریسو به چاپ رساند عبارتند از:

  • چاپ انواع سربرگ
  • انواع تراکت تبلیغاتی
  • انواع پاکت
  • فاکتور
  • سرنسخه
  • چاپ کتاب تک رنگ

البته سفارشات چاپ ریسو معمولا تک رنگ می باشد و در مواردی می توان به صورت 2 رنگ نیز سفارشات را به چاپ رساند.