چاپ دیجیتال

چاپ دیجیتال

پیشرفت تکنولوژی و فن آوری های نوین در صنعت چاپ منجر به ساخت دستگاه هایی با قابلیت های متفاوت از دستگاه های قدیمی، با عنوان چاپ دیجیتال گشته است. چاپ دیجیتال که امروزه برای چاپ بسیاری محصولات چاپی مورد استفاده قرار می گیرد شیوه ای با سرعت بالا بوده که به آن چاپ فوری نیز می گویند. در این شیوه که از پلیت های چاپی استفاده نمی شود برای تیراژهای پایین بیشترین کاربرد را داشته و امکان چاپ بر روی انواع سطوح مانندکاغذ، پارچه، بنر و … در این روش امکان پذیر می باشد.

 

فهرست مطالب

چاپ دیجیتال نماد پیشرفت صنعت چاپ

همگام با پیشرفت سایر صنایع، صنعت چاپ نیز در حال رشد و گسترش می باشد که چاپ دیجیتال را به عنوان یکی از این پیشرفت ها می توان معرفی کرد. برای چاپ، روش ها و تجهیزات متعددی طراحی و تولید شده که از هر کدام از این دستگاه ها، بسته به نوع سطحی که چاپ بر روی آن انجام می شود، تیراژ، هزینه تمام شده چاپ و … استفاده می شود. چاپ دیجیتال یکی از انواع چاپ های فوری می باشد که بسیاری چاپ فوری را همان چاپ دیجیتال معرفی می کنند، چرا که مهم ترین فاکتور در آن سرعت بالای چاپ می باشد. چاپ دیجیتال در چاپخانه ها عموما برای چاپ هایی با تیراژ پایین و با کیفیت مورد استفاده قرار می گیرد. چاپ دیجیتال به عنوان روشی برای تبدیل کردن تصاویر دیجیتالی به محصول چاپی توسط نشر رومیزی و دیگر تجهیزات دیجیتالی صورت می گیرد. به طور کلی هزینه چاپ برای هر صفحه در چاپ دیجیتال عموما بیشتر از سایر انواع چاپ مثل چاپ افست و لیتوگرافی می باشد ولی از آنجائیکه هزینه های تهیه پلیت های چاپ در این روش صفر است تا حدودی این هزینه را جبران می کند.

چاپ دیجیتال چیست؟

امروزه چاپ دیجیتال را با عنوان چاپ تونری نیز می شناسند که از طریق انواع چاپگرهای لیزری حرفه ای بر روی کاغذ صورت می گیرد. یکی از دلایل اصلی تفاوت چاپ دیجیتال با سایر انواع چاپ هم چون چاپ افست، لترپرس و لیتوگرافی عدم استفاده از پلیت های مخصوص چاپ، می توان عنوان نمود که همین مورد باعث سرعت بالای چاپ و صرفه اقتصادی می باشد. در چاپ افست برای چاپ با کیفیت نیاز به اپراتور با تجربه و آشنا با شیوه کار ضروری می باشد در صورتیکه در چاپ دیجیتال مرحله مهم، آماده سازی فایل چاپی قبل از چاپ می باشد چرا که کیفیت چاپ دیجیتال تا حد زیادی مرتبط با کیفیت فایل حاوی تصاویر یا متون می باشد. دستگاه های مورد استفاده در چاپ دیجیتال عموما چاپگرهای لیزری و جوهر افشان می باشند که روش کار آن ها بدین گونه است که تونر را روی سطوح مختلف مثل کاغذ، چوب، فوم، کاغذ عکاسی و … چاپ می کند. برخلاف شیوه های قدیمی در چاپ دیجیتال تونر یا جوهر به صورت لایه ای نازک روی سطح قرار می گیرد و به داخل سطح نفوذ نمی کند. همچنین در برخی موارد می توان به کمک موادی پوششی به وسیله حرارت یا تابش یووی روی سطح چاپ شده را تثبیت کرد.

در چاپ دیجیتال دستگاه چاپ به کامپیوتر متصل می باشد که وظیفه کامپیوتر انتقال اطلاعات مربوط به تصاویر و متن ها برای چاپ می باشد که پس از انتقال اطلاعات از کامپیوتر به چاپگر عمل چاپ انجام می شود. از جمله این دستگاه ها که خیلی از ما با آن آشنا هستیم و ممکن است هر روز از آن استفاده کنیم، می توان به پرینترها اشاره کرد. دستگاه های مورد استفاده در چاپ دیجیتال انواع گوناگونی با تکنولوژی های متفاوت هستند که از انواع آن می توانیم پرینترهای جوهر افشان و لیزری اشاره را نام ببریم. چاپ دیجیتال با توجه به عدم نیاز به پلیت و امکان چاپ مستقیم از طریق کامپیوتر به روی سطح چاپ و توانایی تنظیم کالیبراسیون آن می توان برای حتی یک صفحه نیز از آن استفاده کرد. به طور کلی کاربرد دستگاه های چاپ دیجیتال برای تیراژ کم می باشد. با پیشرفت تکنولوژی و ورود فناوری جدید در این صنعت، امروزه دستگاه های جوهر افشان با کمک تکنولوژی نانو در جوهر و تغییر سیستم پخش کننده جوهر تا حدودی محدودیت های هزینه ای و سرعت را برطرف نموده اند.

ویژگی های بارز چاپ دیجیتال

  • پروسه چاپ در این روش کوتاه تر بوده که علت آن را می توان حذف لیتوگرافی پیش از چاپ عنوان نمود.
  • هزینه مشخص و ثابت برای هر برگه چاپی
  • کاهش تولید ضایعات
  • امکان ویرایش و اصلاح در هر دور از چاپ
  • چاپ با کفیت مناسب
  • صرفه جویی در استفاده از نیروهای انسانی و کاهش احتمال خطای انسانی

دسته بندی انواع چاپ دیجیتال

چاپ دیجیتال را از نظر سایز و ابعاد محصول چاپی می توان به سه گروه تقسیم بندی نمود. چاپ دیجیتال فرمت متوسط، فرمت بزرگ و فرمت عریض. در چاپ دیجیتال فرمت متوسط، بزرگترین سایز چاپی A3 می باشد یعنی ابعاد 48 در 33 سانتی متر که در چاپ های دیجیتال لیزری، نوری و جوهرافشان این امکان میسر می باشد که بسیاری از سفارشات چاپ دیجیتال مانند کارت ویزیت، عکس، بروشور، کاتالوگ و … شامل این فرمت می باشند. در چاپ دیجیتال فرمت یزرگ، ابعاد محصولات چاپی از ابعاد A3 تا عرض 150 سانتی متر را دربر می گیرد که به شیوه های لیزری، نوری و جوهر افشان انجام می شود که چاپ انواع پوستر را می توان در این دسته بندی قرار داد. چاپ دیجیتال فرمت عریض، شامل محصولات چاپی با عرض 150 سانتی متر تا 500 سانتی متر می باشد که برای پوسترهای بزرگ که عموما در فضاهای خارجی کاربرد دارند مورد استفاده قرار می گیرد. در چاپ دیجیتال گستردگی محصولات قابل چاپ بسیار بالا می باشد که از ابعاد کوچک مانند لیبل تا پوسترها و بنرها را شامل می شود و جنس سطوح از کاغذ تا انواع بنر و پارچه امکان چاپ بر روی آن ها به شیوه چاپ دیجیتال میسر می باشد. می توان انعطاف پذیری و گستردگی امکانات چاپی شیوه دیجیتال را دلیل تفاوت آن با سایر شیوه های چاپ عنوان نمود. همانگونه که گفته شد این نوع از چاپ نتیجه پیشرفت تکنولوژی و فن آوری در این صنعت می باشد که شیوه های متعددی را شامل می شود که می توان از دیدگاه تکنولوژی چاپ دیجیتال به این گونه تقسیم بندی نمود:

  • روش جوهر افشان
  • روش دیجیتال مرکبی
  • روش الکتروفتوگرافی
  • روش تونری
  • روش حرارتی
  • روش دیجیتال نوری یا پرتوی
  • روش تصعید رنگ
  • روش مارکر های لیزری

دستگاه های مورد استفاده در روش های دیجیتال در طول عمر خود می توانند هزاران برگه را پرینت بگیرند. این عدد در مقابل روش هایی مانند افست که امکان چاپ میلیون ها نسخه را ممکن می سازد، رقم کمی می باشد، اما این تعداد محدود می تواند دارای بالاترین کیفیت باشد.