چه کساني اسکناس هاي رايج کشور را چاپ مي کنند؟
همانطور که در قسمت اول این مقاله توضیح داده شد، مسائل امنیتی در چاپخانه اسکناس بسیار بالاست. این ضرایب امنیتی برای کارکنان و البته کسانی که قصد ورود به سازمان را به هر بهانه ای دارند بسیار بالا و البته غیرقابل حذف می باشد علت هم البته مشخص است چراکه در این محل کار با پول است! افرادی که در این سازمان مشغول به کار هستند برای آنکه وارد محل کار خود شوند باید تمام تدابیر امنیتی را رعایت کرده و البته تمام وسایلی که شاید در زندگی عادی جز ابتدایی ترین وسیله های یک فرد محسوب شوند را تحویل قسمت مربوطه دهند و سپس وارد سالن کار شوند. وسایلی که تحویل آنها قبل از ورود به سالن چاپ و ضرب سکه ضروری است عبارتند از: پول نقد، سکه، کلید، تلفن همراه و هر نوع وسیله ای غیر لباس کار! در نهایت کارمندان و کارگران سالن چاپ اسکناس و ضرب سکه با لباس کار مخصوص اجازه ورود به سالن را پیدا کرده و در فضایی با رطوبت 55 و دمای بیش از 20 درجه پشت ماشین های مخصوص مستقر می شوند. ساعت کار متولیان چاپ پول در ایران 7 صبح تا 5 بعد از ظهر است. پشت هر ماشین چاپ اسکناس تقریبا پنج الی شش نفر مشغول کار هستند که علاوه بر نظارت بر چاپ اسکناس ها موظف به نقل و انتقال اسکناس های چاپ شده به سبدهای مخصوص نیز می باشند. حقوق دریافتی کارگرانی که پشت ماشین های چاپ اسکناس کار می کنند طبق اذعان خودشان معمولی است و یک کارگر ماهانه 2 میلیون تومان دریافت می کند؛ البته دریافتی کارگران بسته به نوع تحصیلات و رتبه شغلیشان متفاوت است. تحصیلات این کارگران نیز عمدتاً لیسانس است.
نحوه کار ماشین های چاپ اسکناس اینطور است که ابتدا طرح اولیه اسکناس مورد نظر به دستگاه داده می شود و سپس برگه های مخصوص که جنس آن بستگی به سفارش سازمان کاغذ دارد، داخل فضای مخصوص قرار می گیرند. معمولاً برگه هایی که برای چاپ اسکناس به کار گرفته می شود امکان تولید 24 قطعه از یک اسکناس را دارند. گفتنی است هر کدام از ماشین های چاپ اسکناس در طول روز 50 هزار ورق اسکناس تولید می کنند که با احتساب به ظرفیت 24 قطعه ای این ورق ها باید گفت یک ماشین چاپ اسکناس قابلیت چاپ یک میلیون و 200 هزار قطعه اسکناس در طول روز را دارد. تمام ماشین های چاپ اسکناس این قابلیت را دارند که هر طرح اسکناسی را چاپ کنند و اینکه در طول یک دوره زمانی مشخص چه اسکناسی توسط سازمان تولید چاپ شود بستگی به سفارش دریافتی دارد. اما بعد از اینکه فرایند چاپ اسکناس در ماشین های مخصوص طی شد، متولی آن دستگاه باید اسکناس های چاپ شده را در قفسه های مخصوص قرار دهد؛ هر قفسه این قابلیت را دارد که 10 هزار ورق اسکناس را حمل کند. طبیعتاً دیدن این حجم اسکناس آنهم در یک قفسه مخصوص صحنه ای رویایی برای خیلی از مردم خواهد بود و شاید همه در نگاه اول آرزوی داشتن این قفسه ها را بکنند ولی باید بدانید که مسئولیت اسکناس های موجود در این قفسه ها تا زمان انتقال به خزانه برعهده مسئول هر ماشین چاپ اسکناس است و وی باید تمامی اسکناس های چاپ شده را عیناً تحویل خزانه دهد. گفتنی است در طی یک سال، تولید اسکناس در 270-280 روز کاری انجام می شود ضمن آنکه طبق اعلام مسئولان سازمان تولید اسکناس و مسکوک خروجی ماشین های چاپ اسکناس در یک سال 230-240 روز کاری است. جالب است بدانید هزینه چاپ یک قطعه اسکناس در ایران چقدر است؟ طبق اعلام بانک مرکزی هزینه تولید یک قطعه اسکناس حدود 100 تا 110 تومان است.
منابع:
1. بانک مرکزی جمهوری اسلامی
2. خبرگزاری تسنیم
3. بانک ملی جمهوری اسلامی ایران
4. مصوبات قانون پولی و بانکی کشور
سلام. مقاله خوبی بود. اما در بخش بررسی کیفیت کاغذهای اسکناس، به تفاوتهای بین کاغذهای پنبهای و پلیاستر پرداخته نشده است. همچنین، اطلاعات بیشتری در مورد فرآیندهای امنیتی مانند چاپ میکرو چاپ و نوارهای امنیتی میتوانست مفید باشد
ممنون از شما
سلام. من میخواهم بدانم که آیا هر کسی میتواند یک چاپخانه اسکناس تاسیس کند؟ چه مجوزهایی برای این کار لازم است؟
ماشین چاپ نیم ورقی اتوماتیک به قطع 22.5×36 یک دستگاه
ماشین برش اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک یک دستگاه
ماشین پرفراژ یک دستگاه
لوازم حروفچینی و فرمبندی متناسب با نیاز چاپخانه
ماشین مفتولدوزی یک دستگاه
من میخواهم بدانم که اسکناسها چگونه طراحی میشوند و چه طرحهایی روی آنها چاپ میشود؟
طراحی اسکناس بستگی نوع اسکناس دارد
من خیلی کنجکاوم که بدانم اسکناسهای تقلبی چگونه ساخته میشوند و چگونه میتوان آنها را تشخیص داد؟
با استفاده از یکسری دستگاهای خاص.برای تشخیص باید پیش کارشناسان تشریف ببرید
من زمان زیادی برای مطالعه ندارم. آیا میتوانم با مطالعه این مقاله به تنهایی در مورد چاپ اسکناس اطلاعات کافی کسب کنم یا به منابع دیگری نیز نیاز دارم؟
بله کافی است